‘’Anxiete disorder ‘’sınıfına giren Panik atak kaygı bozukluğu psikolojik bir problemdir. Bu problemin oluşum şekli, aniden gelişen ve yoğun biçimde meydana gelen ve birkaç dakikadan birkaç saate kadar süren kaygı atağı şeklindedir.
Kişilerin çocukluk döneminden itibaren yaşamış olduğu travmatik olaylar sonucunda kaygı ve korku duygularının birikmesiyle panik atak meydana gelir. Bu birikmeler beynimizin ‘’limbik’’ sisteminde yer alırlar ve birikmiş olan kaygı, korku gibi duygular güncel hayatta aniden meydana gelerek kişinin panik atak yaşanmasına neden olur. Panik atak ortada güncel olan hiçbir problem yokken ve bir tetikleyici olmadan da meydana gelebilir. Kişi bu şekilde meydana gelen panik atakta, aniden yükselen, bazen birkaç dakika bazen de birkaç saat süren kaygı atağı yaşayabilir. Kişi o an panik atak yaşadığını ve ne olduğunu anlayamasa da Konya da panik atakla ilgili başvurduğunuz merkezde; klinik değerlendirmeler sonucu; panik atağı tetikleyen unsurların olduğu görülür. Kısaca kişinin panik atağı tetikleyen durumu fark etmemesi bu durumu tetikleyen yer, düşünce, beden duyumu veya hissiyat olmadığı anlamına gelmemektedir.
Panik atak genellikle çeşitli fobi ve korkular eşliğinde meydana gelebilir. Böylece belirli durum ve yerlerde yoğun korku yaşanabilir. Kişi bu gibi durumlar içinde bulunduğunda panik atak yaşamaya başlar ve bir süre sonra da panik atağı tekrar yaşamamak için aynı durumların içerisinde tekrar bulunmaktan olabildiğince kaçınır. Konya da panik atak sorunu için psikolojik destek alan danışanlarımızın da çokça ifade ettiği bir korku halidir. Genelde panik atak hangi durumda ve yerde yaşandı ise o konu ve yer ile ilgili kişinin bir fobisi oluşur. Oluşturulmuş bu fobi yeni fobilerde eklenerek artarak devam eder. Konya psikolog. Çünkü yeniden bir panik atak yaşamak korkusu ile gelişen kaçınma davranışı korkuyu büyütür ve büyüyen bu korku fobiyi güçlendirir buna bağlı olarak da panik atağın yoğunluk durumu fobinin yoğunluğunu, sayısını ve çeşitliliğini artırmaktadır.
Panik Atağı Destekleyen Unsurlar
Panik atak ve fobi birbirini destekleyerek güçlü bir hale gelirler. Panik atağa eşlik eden fobi türleri sayısı oldukça çeşitlidir, Konya da danışanlarımız da fark ettiğimiz fobilerden bazıları; kapalı alanlar, uçaklar tüneller, deniz araçları, yüksek bir yerde bulunmak, köprüler, asansörler, enjeksiyonlar, sosyal ortamlar, kedi- köpek ve sürüngen canlılar, fırtına-şimşek çakması-gök gürültüsü gibi unsurlar, topluluk önünde konuşma sunum yapma gibi performanslar, toplu taşıma araçları, araba kullanmak gibi şeylerdir.
Panik atak yaşayan kişi atağını tetiklediğine inandığı durumlardan ne kadar çok uzaklaşırsa sorunlarda buna bağlı olarak artış gösterir.
Panik atağı tetikleyen en önemli unsur düşüncelerdir mesela, kişi bir aktiviteyi yaparken ‘’tekrar panik atak yaşarsam’’ gibi düşünceler ile kendisi de panik atağını tetikleyebilir.
Bu döngü panik atak yaşayan kişilerin kafasını karıştırır ve neyin neden yaşandığını anlamalarını güçleştirir. Bu kısır döngü kişiyi sürekli tetikte tutar ve panik atak yaşamak için kaçındıkları yer ve durumların sayısını çoğaltır.
Panik atak yaşayan kişilerin çoğun da ataklar 10- 15 dakika içerisinde en üst seviyeye ulaşır ve oluşan bu kaygı atağı birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce de devam edebilir.
Panik Atak Semptomları
- Baş dönmesi
- Bulantı ya da karın ağrısı
- Göğüs ağrısı
- Boğuluyormuş gibi hissetme
- Bayılacağım korkusu
- Nefes almada zorluk ve nefessiz kalma korkusu
- Kalp krizi geçireceğim ve öleceğim korkusu
- Delireceğim ve kendimi kaybedeceğim korkusu
- Kendine ya da dünyaya yabancılaşma hissi
- Kontrolümü kaybedeceğim korkusu
- Tekrar panik atak yaşamakla ilgili düşünce korkusu
- Aşırı terleme
- Rüyadaymış gibi hissetme hali
- Korkunç bir şey olacak ve ben bunu engelleme gücüne sahip olamayacağım düşüncesi
- Bulunduğu mekânı bir an önce terk etme isteği
- Ellerde hissizlik
- Titreme üşüme ateş basması
- Parmaklarda karıncalanma
- Derin nefes alamama
Yukarıdaki semptomlardan en az 4 tanesi aynı anda panik atak yaşayan kişilerde gözlemlenir daha azının gözlemlendiği durumlarda ise kısıtlı panik atak oluşmaktadır. Konya klinik psikolog.
Panik Atak Tanısı
Panik atak tanısı, konusunda uzman bir psikolog tarafından konulabilir öncelikle hastanın tıbbi geçmişi incelenir ve gerekli fiziki muayeneler yapılır. Panik atağı teşhis edecek bir laboratuvar testi bulunmamaktadır. Yaşanan bu olayların panik ataktan mı, yoksa başka bir hastalıktan mı kaynaklandığını öğrenebilmek için bazı testler istenebilir. Özellikle atakların sıklık seviyesi, nefes darlığı yaşayıp yaşamadığı, baş dönmesi, uyuşma gibi belirtiler teşhis açısından oldukça önemlidirler.
Panik Atak Nasıl Geçer?
Panik atak sırasında kişiler; atak ile savaşmalı, mümkün olduğu kadar bulunduğu yerde kalmalı, olumlu- huzurlu ve dinlendirici şeylere odaklanmalı, atağın geçeceğini kendine hatırlatmalı, yavaş ve derin nefesler alıp vermelidir.
Panik atağı önleyebilmek için kişiler; bilişsel davranışçı terapi unsurlarına dayalı olarak anksiyete için hazırlanmış yardımcı kitaplar okuyabilirler, pilates veya yoga gibi sağlıklı yaşam sporlarının yanı sıra sakinleştirici masaj ya da aroma terapi den faydalanabilir, atakları hafifletmeye yardımcı olabilmek için nefes alıp verme teknikleri öğrenebilirler, stresi ve gerginliği azaltabilmek için düzenli egzersizler yapabilirler, atakların şiddetini artırdığı için şekerli yiyecek ve içeceklerden, alkol kafein ve sigara kullanımını da azaltabilirler.
Konya Panik Atak Terapisi Tedavisi
Konya’da danışanlarımıza yönelik psikolojik destek için psikoterapilerdeki asıl esas amacımız; panik atak ya da diğer kaygı bozukluklarına yol açan ve ‘’limbik’’ sistemde birikmiş olan kaygı fazlalığından kurtarabilmektir. Özellikle ergenlik ve çocukluk dönemlerinde yaşanan travmatik olaylar sonucunda oluşan kaygı birikmesi ‘’EMDR’’ tekniğinden faydalanarak yapılan psikoterapi ile ortadan kaldırılır. Konya da danışanlarımız ile bu süreç titiz bir şekilde ilerlediğinde panik atak tamamen ortadan kaldırılır. Panik atağın tamamen iyileştirmez düşüncesi psikoterapi çalışmasının sağlıklı bir şekilde ilerlemesini güçleştirir. Bu insanlar arasında yerleşmiş yanlış bir inançtır.
Konya’da yüz yüze ve online profesyonel psikoterapi desteği ile “Panik Atak” bozukluğundan kurtulmak için, bizimle iletişime geçebilir, yaşam kalitenizi artırmak adına fazla geç kalmadan önemli bir adım atmış olursunuz.
Bağlantılar :
- Konya En İyi Psikolog Doktorları
- Kaygı ve Anksiyete Bozukluğu Konya
- Korkularımız Fobilerimiz Konya
- Sınav Kaygısı Konya
- Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Konya
- Kaygı Terapisi Konya
- Eş ve Evlilik Terapisi Konya
- Çocuk ve Ergen Terapisi Konya
- EMDR Terapisi Konya
- Cinsel Terapi Konya
- Vajinismus Terapisi Konya