Konya’da bir çok danışanlarımızda gördüğümüz, psikolojik kararsızlık ve belirsizlik, bir konuda karar verememe ya da seçim yapamama olarak tanımlanabilir. Bu durumun ruhsal bir hastalık olduğu, üşengeçlikten mi kaynaklandığı, önemsememeden ya da motivasyon eksikliğinden mi kaynaklandığını bulmak gerekir.

Psikolojik kararsızlık ve belirsizlikte neyin doğru olduğu konusunda bir sonuca ulaşılamaz ve bu durumda olan kişilerin kafaları sürekli kararlarının yanlış olabileceği, yanlış yaparsa sonradan pişman olacağı ve sorumluluğunu taşıyamayacağı düşünceleriyle doludur ve bu düşüncelere genelde kaygı ve korku da eşlik etmektedir.

Kararsızlık Sebepleri

  • Özgüven eksikliği
  • Detaylara takılıp kalma
  • Hata yapma korkusu
  • Başkaları ne der düşüncesi
  • Mükemmeliyetçilik
  • Kararı karşıdakinin vermesini bekleme
  • Karşıdakini kıramama
  • “Hayır” diyememe
  • Bağımlı kişilik yapısı
  • Bilgi sahibi olmadığı bir konuyla karşı karşıya olma
  • Kimlik karmaşası
  • Sorunlu, çatışmalı bir ortam
  • Karşıdakinin baskın tutumu
  • Her türlü kararın olumsuz sonuçlar 

içermesi şeklindedir.

Sağlıklı Kararlar Almak için :

Peki kararsız durumda olan kişiler nasıl daha sağlıklı kararlar verebilirler:

  • Avantaj ve Dezavantajları Listeleyebilirler
  • 10/10/10 Kuralını Kullanabilirler
  • Kararlarını Kendi İsteği Doğrultuda Almaya Özen Gösterebilirler
  • Arkadaşına Fikir Veriyormuş Gibi Yapabilirler, şimdi bunlara tek tek bakacak olursak:

Avantaj ve Dezavantajları Listeleyebilirler; Kararsız kaldıkları durumlarda kafalarının içerisinde dönüp duran ihtimallerle boğuşmak yerine, tüm avantaj ve dezavantajlarını, bu ihtimaller dahilinde ortaya çıkabilecek sorunları ve çözümleri listeleyebilirler. Konya’da danışanlarımız ile uyguladığımız bir yöntemdir.

10/10/10 kuralını kullanın; Bir karar alırken, kendinize 10 dakika, 10 ay ve 10 yıl sonrasında bu karara dair ne hissedeceğinizi sormanızı sağlayabilirsiniz. İlk soru alınan kararın sizi şu an nasıl etkilediğine cevap verir. İkinci soru, kararınızın gerçek sonuçlarını elde etmeye başlayacağınız zaman üzerine düşünmeyi hedefler. Son soru ise, kararın hemen hemen tüm sonuçlarıyla yüzleşildiği ve tüm mahsullerini toplanıldığı zamanı derinlemesine düşünmeyi sağlar. Böylece, bir karar alırken

Kararlarınızı Kendi İsteğiniz Doğrultusunda Almaya Özen Gösterin; Karar alırken çevrenizden fikir almanız size yardımcı olacaktır ama son aşamada sorumluluğu kendi üzerinize almanız gerekir. Hiçbir zaman arkasında durmayacağınız kararları almaktan kaçının. Çünkü kararınız istediğiniz biçimde sonuçlanmadığı takdirde, çevrenizdekileri sizi etkilemekle suçlamak iki taraf için de büyük pişmanlıklara sebep olabilir.

Arkadaşınıza Fikir Veriyormuşsunuz Gibi Yapın; Olaylara dışarıdan bakmak, her zaman olayın içerisinde olmaktan daha kolaydır. Bir arkadaşınız size akıl danıştığında çok daha kolay yorum yapabilirsiniz. Bu doğrultuda, karar almanız gerektiğinde, sanki bir arkadaşınız sizden yardım istiyormuş gibi durumu değerlendirebilirsiniz. 

Kararsızlık ve Belirsizlik Bir Psikolojik Sorun Mudur? 

Konya’da danışanlarımızın “çok kararsız kalıyorum” ” Ne yapacağımı bilemiyorum” şeklinde şikayetçi oldukları durumlar vardır. Aslında insanlar hayatlarında, bus duyguları bazen yaşar ki bu normal sayılabilir. O yüzden kararsızlık ve belirsizlik her zaman ruhsal bir sorun olarak gösterilemez. Herkesin hayatında karar vermekte zorlandığı bazı anlar var olabilir. Bu durumun ruhsal bir sorun olarak değerlendirilebilmesi için birkaç farklı açıdan bakılması gerekir. Mesela; kişinin yaşamını olumsuz yönde etkilemesi, strese yol açması, zaman kaybına neden olması, diğer insanlarla ilişkilerinin bozulmasına sebep olması, üretkenliğini kısıtlaması, yaptığı işlere engel olması gibi maddeler üzerinde düşünülüp eğer bu maddeler kişi için geçerliyse o zaman psikolojik bir sorun olduğundan şüphelenilebilir.

Kararsızlık Tedavisi Konya

Kararsızlık ve belirsizlik çoğu zaman kişilik yapısıyla alakalı bir durumdur. Kararsızlığın en belirgin olarak yaşandığı kişilik bozukluğu obsesif kompulsif kişilik bozukluğudur. Karar vermeniz ne kadar güçleşirse, anksiyete ve geriliminiz de o kadar artar. Sonunda bu gerilim ve anksiyete sağlıklı bakış açınızı bozup yanlış kararlar almanıza sebep olabilir. Kararsızlık bir ruhsal hastalıktan veya özgüven eksikliği, geçmiş kararların kötü sonuçlar doğurmuş olması gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa tedavisinin bir ruh sağlığı uzmanı tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Kararsızlığın köklü tedavisi psikoterapi ile mümkündür. Bu tür durumlarda psikoterapi eğitimi almış olan bir psikiyatriste ya da klinik psikoloğa başvurulmalıdır. Konya Uzman Klinik Psikolog Erdim Hasip Hakverir

Sonuç olarak kararsızlık ve belirsizliğin bir çözümü var mıdır? Bu tür durumlarda ilk olarak iki seçenek arasında kalındığında bu iki seçenekte sizin için en faydalı, cezbedici ve artı yönlerini düşünmeniz gerekir. Ama bazen bu durum sadece iki seçenekle de sınırlı kalmayabilir her zaman bir üçüncü seçenekte vardır. Bir diğer konu ise yaptığınız seçimin olumlu ve olumsuz yanlarını görmektir. Ama bu düşüncelere rağmen yapılan seçimden de hoşnut olunamayabilir. Bazen de elde edilen kararın kötü bir karar olduğu düşünülür, keşke diğerini seçseydim, hızlı karar verdim gibi düşüncelere kapılabilir kişiler. Bu yüzden karar vermeden önce acele edilmemeli ve iyi bir süzgeçten geçirilmelidir. Bu yüzden bir karar verirken aceleci ve hızlı davranmamanız daha sağlıklı kararlar almanıza yardımcı olabilir.

Konya’da Kararsızlık Hastalığı için Psikoterapi

Psikolojik olarak “kararsızlık” problemiz ile ilgili olarak, Konya’da yüz yüze ve online profesyonel destek almak için bizimle iletişime geçebilir, yaşam kalitenizi artırmak adına bir adım atabilirsiniz.

Bağlantılar :