Konya panik atak yaşayan danışanlarımızın da maruz kaldığı panik atak belirtilerinde; kişide ansızın başlayan ve ilk on dakikada tepe noktaya ulaşan çok yoğun olarak yaşanan daralma hissi, titreme, çarpıntı ve kalbin küt küt atması ya da kalp hızının artması, terleme, nefes darlığı, göğüs bölgesinde bir ağrı/sıkışma, çıldıracakmış hissi, baş dönmesi, enerjisinin çekilmesi, ölecekmiş ya da kontrolünü kaybedecekmiş hisleri panik atağın belirtileri olabilir. Bu, kişiye öylesine yoğun bir korku ve rahatsızlık duygusu yaşatır ki kötü bir şey olacağı veya öleceğini hissettirir.

Panik Atak Nedir?

Aniden gelişen ve yoğun biçimde meydana gelen ve birkaç dakikadan birkaç saate kadar süren kaygı atağı şeklindedir.  Ayrıntılı bilgi almak için Panik Atak Nedir? konu başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Psikolojik açıdan panik atak kaygı bozuklukları içinde değerlendirilen yoğun bir korku ya da yoğun bir içsel sıkıntının bastırdığı psikolojik bir rahatsızlık ya da durumdur. Kültürümüze özgü bazı durumlar panik atakla karıştırılmamalıdır. Bunların arasında boyun ağrısı, kulak çınlaması, baş ağrısı, denetim dışı çığlık atmak, ya da ağlamak sayılabilir. Bu ve buna benzer durumlar aşağıda da belirteceğimiz panik atak için belirleyici olan dört ve daha fazla panik atak belirleyicisi olan maddeler arasında sayılmamalıdır.  

Atakların tam olarak ne kadar süreceği bilinmemekle birlikte 15-60 dk. sürebilmektedir. Atakların şiddeti ve sıklığı önemlidir. Atağın ne zaman geleceği bilinemediğinden bu durum kişide kaygıyı arttıran, sosyal uyumunu bozan en önemli etmenlerden biridir.

Panik atak sonrası, kişi kendisini yorgun bir halde hissedebilir. Müthiş bir halsizlik, isteksizlik, gürültüye, kalabalığa, ışığa karşı tahammülsüzlük/hassasiyet  ortaya çıkabilir. Öyle ki Konya da panik atak terapi seansları sırasında bile danışan dinlenmek isteyebilmektedir.

Panik Atağın Sebepleri nelerdir?

Genelde ergenlik döneminde başlar. Tam sebebi bilinmemekle birlikte stres yaratan önemli olaylarla (okulu bitirmek, evlenmek, boşanmak, tayin olmak, çocuk sahibi olmak, yeni bir işe başlamak, yakınını kaybetmek, taşınmak vb.) ve ailesel yatkınlıkla ilişkilendirilebilir. Yakın dönemde kayıp yaşamış, yakınlarından, işinden veya bulunduğu çevreden ayrılmış kişilerde yaşamlarındaki bu değişiklerle panik ataklarının başlangıcı arasında ilişki olduğu bilinmektedir. Stresli yaşam koşulları kişinin direncini düşürmekte ve bu dönem hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır.

Panik Atak Sıklığı

Atakların sıklığı kişiye göre değişmekle birlikte ayda bir olabileceği gibi bazılarında hemen her gün görülebilir. Sık tekrarlayan ataklardan sonra uzun bir süre atak görülmeyebilir. Zaman ilerledikçe panik atağı birkaç dakika öncesinde hissedebilir hale gelir ve panik atağı tekrar yaşamamak için madde bağımlığı geliştirebilirler. Ruhsal belirtilere bedensel belirtilerin eşlik etmesi danışanlarda  organik bir sorunun olabileceği düşüncesini oluşturur.

Panik Atak Tedavisi Konya

Panik atak tedavisi konusunda yapılabilecek en doğru hareket tarzı ilk önce uzman bir psikiyatrist hekime danışmak ondan yardım almak ve psikolojik bir rahatsızlık olduğu anlaşıldıktan sonra terapiye başlamak olacaktır. Belirtilerin kalple ilgili rahatsızlıklara çok benzemesi dönüşü zor sıkıntılara sebep vermemesi açısından bir panik atak tanı ve tedavisinde Konya da psikiyatrist hekimin kontrolünü zorunlu kılmaktadır.  İlk etapta yaşadıklarının psikolojik bir sorun olabileceğini anlayamaz veya kabul etmek istemezler. Bazen panik atak olabileceklerini sıkıntıları son noktaya geldiğinde, çözümün bir türlü bulunamadığı durumlarda bir nevi zoraki olarak düşünebilirler. Konya panik atak terapisinde Mentaliz Psikolojik Danışmanlık olarak danışanlarımıza başarılı bir şekilde yardımcı olmaktayız.

Panik Atak Yaşarsam Korkusu

Panik atak geçiren kişilerin en büyük korkusu aynı şeyleri tekrar yaşamaktır. Bu sebeple panik yaratan bu durumdan kaçınmaya çalışırlar bunun sonunda fobiler meydana gelebilir. Bu fobilerin en önemlisi agorofobi’dir (açık alan fobisi) kişi dışarıya çıktığında panik yaşayacağı, kimsenin kendisine yardım edemeyeceği korkusu ile evde kalmayı tercih eder ve bir süre sonra sokağa çıkamaz hale gelebilirler. Bu durumda yaşam kalitesi düşer, sosyal aktiviteler ve hobiler için ayrılan zaman kısıtlanır, kişi kendisini hasta ve diğer kişilere bağımlı hissetmeye başlar, yalnız başına evde duramaz veya sokağa çıkamaz, çalışamaz duruma gelebilir. Zamanla depresyon alkol-madde bağımlılığı ve intihar görülebilir. Bu sebeple panik atak yaşadığınız yönünde endişeniz varsa fazla gecikmeden hekime görünmenizi, psikolojik terapi desteğinin gerektiği durumlarda, Konya da panik terapisi konusunda uzmanlarımızdan profesyonel destek almanızı tavsiye ediyoruz.

Panik Atağın Belirtileri

Aşağıda maddelerden dördünün ya da daha fazlasının birden başladığı ve 10 dakika içinde en yüksek seviyeye ulaştığı durumlar sizin panik atak yaşadığınızın göstergesi olabilir.

  •     Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama,
  •     Terleme,
  •     Titreme ya da sarsılma,
  •     Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma,
  •     Soluk alamama,
  •     Vucudundan enerjinin çekiliyormuş gibi hissetmek,
  •     Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma hissi,
  •     Bulantı ya da karın ağrısı,
  •     Baş dönmesi, sersemlik hissi , düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma,
  •     Derealizasyon ve/veya depersonalizasyon duyguları,
  •     Denetimini yitireceği ya da çıldıracağı korkusu,
  •     Ölüm korkusu,
  •     Uyuşma ya da karıncalanma hissi,
  •     Üşüme, ürperme ve ateş basmaları

Panik Atak Nasıl Geçer?

Psikiyatrist hekim tanı tedavisi ve psikolog tarafından uygun görülen psikoterapi yöntemleri ve genellikle 6 seans ile 12 seans terapi desteği neticesinde panik atak geçer diyebiliriz. Panik atak seviyesinde geç kalınmışsa, danışan istekli düzenli seanslara katılmaz ise, panik atak tedavisi ve seans süreleri uzayabilmektedir. Yukarıdaki panik atak belirtilerinden dört ve daha fazlasını yaşıyorsanız yardım almanızı öneririm. Panik ataktan kurtulmanız için Mentaliz psikoloji tarafından, panik atak terapisinde emdr, hipnoz, eft, bilişsel terapi, dinamik yaklaşım, otojenik terapi, nefes egzersizleri vb. yaklaşımlar başarıyla uygulanabilmekte ve başarılı sonuç almaktayız.

Mentaliz Psikolojik Danışmanlık olarak olarak Konya’da Panik Atak Terapisinde; danışanlarımıza en uygun psikoterapiğini kullanarak kalıcı olarak çözebilmekteyiz. Detaylı bilgi ve gecikmeden psikolojik yardım almak için bizimle  iletişime geçebilir, RANDEVU alabilirsiniz.

Hizmet Alanlarımız