Cinsellik bireyin yaşamını sosyal, psikolojik ve fizyolojik açıdan etkileyen ve insan yaşamında önemli bir yer teşkil eden unsurlar arasında belki de en önemlilerinden biridir. Cinsel birleşme sadece neslin devamı için bir aktivite değil eşlerin birbirine duygularını aktarırken zevk aldıkları temel işlevlerdendir.

Psikolojik olarak yapılan araştırmalara göre ülkemizde her on kadından bir tanesi vajinismus problemiyle karşı karşıyadır. Vajinismus ilişki sırasında kadında vajinal kasların istemsiz bir şekilde kasılması sebebiyle vajinal girişin zorlaşması ya da nerdeyse imkânsız hale dönüşmesidir. Bazı ilişkilerde giriş hiçbir şekilde mümkün değildir. Bazılarında ise giriş mümkündür fakat kadının hissettiği acı sebebiyle hiçbir şekilde keyif alamamakta ilişki eziyete dönmektedir. Psikologlarca yapılan araştırmalara göre cinsel ilişkide ortaya çıkan problemler ilişki sırasındaki hazdan eşleri mahrum bırakmakta bu durumda zamanla eşler arasında huzursuzluklara yol açmaktadır.

Vajinismus sorunu olan kadınlarda psikologlara göre şu belirtiler görülmektedir:

  •     Cinsellikten aşırı korku duyma ve cinsel birleşmeyi korku sebebiyle istememe
  •     Cinsel birleşme sırasında aşırı derecede ağrı hissi olması
  •     Aşırı kasılma sebebiyle erkeğin vajinal girişi gerçekleştirememesi
  •     Kadının jinekolojik muayeneden kaçınması
  •     Oluşan korku sebebiyle ilişki ya da jinekolojik muayenede bacaklarını açamaması
  •     Kadının vajinal bölgeye bakamaması/dokunamaması

Vajinismus rahatsızlığının oluşma sebebi psikolojik olmakla birlikte tıbbi olarak bir nedene bağlanamamaktadır. Kadının cinsellikten korkması, cinselliğe sıcak bakmaması, geçmişte yaşamış olduğu bir travma, olumsuz aile baskısı, toplumumuzda oluşturulan kızlık tabusu, cinsellik konusunda oluşturulan olumsuz düşünceler ve olumsuz aile baskısı gibi sebepler vajinismusa sebep olan etkenler arasındadır.

Vajinismus nedeniyle kadın kendini büyük bir baskı altında hissetmektedir. Ayrıca bu durum kadında özgüven eksikliği, mutsuzluk, alınganlık, depresyon ( çökkünlük hali ), kırılganlık, sosyal fobi ( içe kapanık, sosyal hayattan uzak kalma, yeni aktivite ve kişilerden uzak durma ), panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, genel anksiyete bozukluğu, ani öfke krizi, ağlama ve sinir nöbetleri gibi psikolojik durumlar eşlik edebilir.

Ayrıca ‘’herkesin yapabildiği cinsel ilişkiyi ben yapamıyorum’’ şeklindeki düşünce ile kendini beceriksiz ve yetersiz olarak görmekte böylece hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Vajinismusu olan bazı kişiler dışarıda çocuklu olan bayanlardan rahatsız olmakta, televizyonda gördüğü bebekli bir aile bile onda rahatsızlık yaratabilmektedir. Vajinismusu olan birey işine odaklanamamakta, unutkanlık ve yaptığı işte hata oranı/sayısı artmaktadır. Bu sorunu yaşayan bireylerin psikolojik durumları daha da olumsuzlaşarak, kendisinde gördüğü eksiklikler yaşama sevincini azaltarak hayata dair bağlılıklarını azaltmaktadır. Üzüntü ve sıkıntılarını hiç kimse ile paylaşamamaları da tüm hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.

Vajinismus çiftler üzerinde baskı ve mutsuzluğa neden olurken psikolojik sorunlarla birlikte bireylerin evlilik ve aile hayatını etkilerken iş yaşamında da olumsuzluklara neden olabilmektedir. Bebek var mı? Sorusuyla karşılaşmamak için toplumdan uzaklaşarak kendini yalnızlaştırma yolunu seçmektedir.

Vajinismusa maruz kalan kadınların eşleri genelde ( her ne kadar genellemek doğru olmasa da klinik gözlemlerimiz vajinismus yaşayan ve terapiye eşlerini gertiren erkeklerin eşlerine daha ılımlı/anlayışlı yaklaştığı görülmektedir.) sabırlı ve anlayışlı davrandıkları halde sorunun çözülmemesi durumunda zamanla bu anlayış eşine karşı öfke, kırgınlık ve hatta beraber olmak istemediği için bahane öne sürdüğü, kendisini eşinin istemediği düşüncesine dönüşebilmektedir. Uzun bir süre devam eden bu tür sıkıntılı durumlar kişilerin birbirlerine olan tahammül ve saygılarında ister istemez aşınmalara sebep olabilmektedir. Bu durum ise eşin vajinismusu olan karısına davranışları değişmekte ve aralarında bir soğuma durumu oluşabilmektedir.

Vajinismusu olan kadın kendini suçlu hissetmekte ve eşine karşı görevini yerine getiremediği düşüncesiyle zamanla onu kaybedeceği duygusuna kapılarak eşine karşı davranışları değişerek şüpheci, kıskanç ve güvensizlik duygularına kapılmaktadır. Çevrenin eşlere bitmek tükenmek bilmeyen çocuk baskısı, ebeveynlerin torun sevme isteklerini bazen aşikâr bazense kapalı bir şekilde dile getirmeleri, ailelerine ve evliliklerine yapılan iyiliklerini istermiş gibi gözüken hareketler zamanla sadece eşler arasındaki ilişkiyi etkilemekle kalmaz evliliğe de zarar vermeye ve gereksiz gerginliklerin yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bu durum ise eşler arasındaki sevgi ve muhabbeti zedelediği için evliliklerde tartışmalarla başlayıp kopmalara kadar bireyleri sürüklemektedir. Bu durum çiftler arasında cinsellikten öte duygusal problemlere yol açması sebebiyle eşler birbirine karşı sabırsız ve anlayışsızdırlar. Bu sebeple duygusal boşluğa düşen eş bazen aldatma yolunu seçerek boşanmanın eşiğinde kendini bulabilmektedir.

Çözümü olan bir rahatsızlık olan vajinismusa, evliliğinizi teslim etmemek için yardım alarak mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.

Vajinismus Konya terapi ile tedavisi noktasında Mentaliz Psikolojik Danışmanlık Merkezimizle iletişime (RANDEVU WhatsAppBize Yazın ) geçmekte gecikmemenizi tavsiye ediyoruz.

İlgili Bağlantılar :