OYUN TERAPİSİ NEDİR?
Oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel işleve oyun terapisi denmektedir. Oyun terapistleri, çocuklar için güvenli bir ortam yaratmak üzere eğitim alırlar ve böylece çocukları istedikleri gibi oynamaya cesaretlendirirler. Terapi sırasında, duygusal problemleri ifade etmelerine yardımcı olan çeşitli oyuncaklar kullanılır ve çocukların hayal güçleri esas alınır. Çocuklar, duygularını anlamlandırmada ya da konuşmada yetişkinlerden farklıdır. Bu yüzden yetişkinlerle yapılan terapi şekli çocuklara uygun değildir. Çocuğun alışkın olduğu oyun ortamı, çocuk yaşadıklarını ve duygularını ifade etmeyi kolaylaştırır. Davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını anlayabilmek oyunlar sayesinde mümkündür. Çocuk ve terapistin güven ilişkisine dayalı bu süreç için oyun terapisinde oda ve oyuncaklar da özel olarak tasarlanmıştır, terapist terapi esnasında çocuğun oyuncaklarla olan etkileşimini
de incelemektedir. Ayrıca, çocuk terapistin oyun odasında daha rahat ve güvenli hareket ettikçe, çocuğun uğraştığı sorunları hedefleyen daha spesifik oyun etkinliklerine başvurulur.
Her biri birbirinden farklı anlamlar taşıyan oyuncaklar, oyunda çocuğun günlük hayatta ifade etmekte zorlandığı duyguları özgürce ifade edebilmesine aracı olur. Çocuk kurduğu oyunda metaforlar ve hikayeler üzerinden kendi hikayesini anlamlandırır. Oyun terapisi, özellikle iletişim kurmakta ve kendini sağlıklı bir şekilde ifade etmekte güçlük çeken çocuklar için oldukça faydalı olmakla birlikte; yoğun stres altında kalmış veya travmatik bir olay yaşamış çocuklar için de baş vurulan yöntemlerden birisidir. Bu yöntem ile, çocuk hayatındaki ‘’normallik’’ duygusunu hissetme şansı yakalayabilmektedir. Konya Klinik Psikolog.
Oyun Terapisi Süreci Nasıl İlerler?
Oyun terapisi, öncelikle, çocukla terapist arasındaki ilişki üzerine kuruludur. Terapist, çocuğun güvenini kazanmak için onunla oyun oynar ve onun duygularını anlamaya çalışır. Oyun terapisi, çocukların duygularını ifade etmelerine ve duygusal dünyalarını keşfetmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Terapistler, oyun terapisinde çocuklar için çeşitli oyunlar ve oyuncaklar kullanır. Örneğin, legolar, resim yapmak için boyalar ve kağıtlar, kuklalar ve bebekler, gibi oyun materyalleri kullanırlar. Bu materyaller, çocukların duygusal ifade yeteneklerini geliştirmelerine ve hayal güçlerini kullanarak düşünmelerine yardımcı olur. Konya Psikolog.
Oyun Terapisinin Yardımcı Olabileceği Durumlar Nelerdir?
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Anksiyete/Endişe
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik) bozukluğu
Impulsivite/dürtüsellik
Okuma bozuklukları
Sosyal içe kapanıklılık
Güven eksikliği/depresyon
Sebebi anlaşılamayan baş ve karın ağrıları
Boşanma sonrası adaptasyon sorunları
Oyun Terapisinin Çocuğa Faydaları Nelerdir?
Oyun terapisi sayesinde travmatik deneyimler geçiren çocukların duygularına ulaşmak mümkün hale gelir. Terapi ile başa çıkamadıkları duygularla nasıl mücadele edeceklerini öğrenirler. En çok uygulanan teknik ise rol oyunlarıdır. Diğer taraftan 6 yaşın üzerindeki çocuklar kendini ifade etmede daha küçüklere göre daha rahattır. Bu nedenle oyun terapisine 6 yaş üzeri çocuklarda konuşmalar da eklenebilir. Rol oyunları aracılığıyla zor deneyimler ve durumlar tekrar canlandırılır veya figürlerle ve resimlerle görselleştirilir. Çocuklar bu sayede negatif duygularını yeniden yaşarlar ve terapistin yardımıyla bu duygulara yönelik yeni bir bakış açısı geliştirebilirler. Konya Klinik Psikolog.
Oyun terapisi sürecinde çocuklar olaylarla ilgili bakış açılarını, davranışlarını değiştirebilir. Baş etmekte sorun yaşadıkları duygularını, oyun sırasında yeniden yaşayarak bu tecrübeleri değiştirme fırsatı bulurlar. Böylece hem oyun tecrübeleri hem de hayattaki ilişki alışverişlerinden zevk alır hale gelebilirler. Konya Psikolog. Oyun Terapisinin çocuğa kazandırdıkları; duygularını daha iyi tanımlarına ve anlamaları, yaşadıkları dünya hakkında öğrenmeleri, zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirmeleri, etkili sosyal beceriler geliştirmeleri, problemli davranışlarının azalması, özgüvenlerinin artması ve ilişkilerde güçlü bağlar kurabilmelerine yardımcı
olabilmesi şeklindedir.
Oyun Terapisi Süreci Ne Kadar Devam Etmektedir?
Oyun terapisi, çocuğun yaşadığı duyguya, travmaya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. En önemli etken çocuğun gelişimsel dönemi ve terapi sürecindeki
yaşıdır. Oyun terapisi hafta bir ya da iki kez olmak üzere birkaç oturumdan, birkaç aya kadar sürebilir. Çocukların oyun odasında, oyun terapisti ile geçirdikleri zaman ‘sadece oyun oynadık’ diye açıklayabilirler. Bu esnada çocuklar yeni rolleri ve davranışları öğrenirken,
kendileri için problem olan durumlarla başa çıkma yollarını keşfederler. Konya Klinik Psikolog.
Oyun terapisinde önemli ve uyulması gereken bazı kurallar; çocukla olumlu ilişki kurabilmek, çocuğu olduğu gibi kabul etmek, çocuğun istediği gibi davranmasına izin vermek, çocuğun duygularını yansıtabilmek, çocuğa saygı duymak, çocuğun seansları yönlendirmesine izin vermek, çocuğu hızlandırmamak ve oyun terapisinin sınırlarını oluşturmak uygulamak şeklindedir.
Oyun Terapisine Ne Zaman Başlanmalıdır?
Çocuğun yaşadığı olaydan sonra ne kadar çabuk terapiye gelinirse, terapi süreci de o kadar kısa olur. Ancak bir travma söz konusu ise travmanın en az 10 gün geçmişte kalması ve devam eden veya tekrarlayan bir travma durumunun olmaması gerekmektedir. Konya psikolog.
2024 Kiraz Web